Glögg har ....!

 

 

Glögg har blivit en jultradition!

 

imagescazojhcz.jpg

 

Glöggen kom till Sverige i mitten på 1500 talet, det kallades " glödgat win"
den dracks då bara på herrgårdar och slott!
I slutet av 1800-talet hade glöggen spridits alltmer och blivit en svensk jultradition.
De flesta vinhandlarna hade sin egen glöggblandning med egna etiketter prydda med julmotiv. 
 
Men denna populära juldryck är ju inte ett svensk påfund, utan har medeltida anor och en
motsvarighet i många länder. Redan de gamla grekerna och romarna kryddade sitt vin
på olika sätt och drycken ansågs i det medeltida Europa inte bara vara hälsobringande,
men kunde också dölja dålig smak på vinet.
 
 
Katarrh-glögg som innehåller lakritsrot och islandsmossa, den ansågs bota hosta och skulle drickas
på förmiddagen. Den franska drycken brûlot (franska: bränd) som består av cognac som man
upphettar och placerar ett halster med sockertoppar ovanför, som då smälter och droppar ned i drycken.
Idag finns återigen många variationer och smaker på glöggen som företrädesvis
avnjutes med mandel, russin, pepparkakor och lussebullar. 
 
Idag dricker vi i Sverige närmare 7 miljoner flaskor glögg per år.
 
 
 Saturnus AB heter ett familjeföretaget, fjärde generationen ägare heter Edward Liepe,
 som sedan 1890-talet har försett Sverige med Glögg. Hemligheten bakom Saturnus
långa tradition som Sveriges äldsta tillverkare av Glögg är just en hemlighet, nämligen recepten.
 
Saturnus glögg med Hallonlakritsskalle
 
Med sin kombination av sött och salt ger Hallonlakritsskallen glöggen en ny
oväntad dimension. Samtidigt påminner den smaklökarna om Saturnus
klassiska glöggsmak. Glöggen är alkoholfri och kan avnjutas både varm och kall.
 
Glögg med Choklad & Glögg med Whisky
 
Glögg med choklad
Det är inte vem som helst som platsar i vår glögg. De mustiga kakaobönorna från Malmö Chokladfabrik har fruktiga toner och när de möter vår klassiska kryddblandning blir resultatet en glögg med en unik, fyllig karaktär. 50 cl. 2,2%vol.

Glögg med whisky
För den här flaskan tog vi båten enda till Ven. Där tillverkas nämligen en kvalitetswhisky av närodlade råvaror, med en rund smak och en lätt rökighet. Tillsammans med vår klassiska kryddblandning blir det en härligt god glögg och en smakresa som värmer. 50 cl. 1,2%vol
 
 
Glögg - klassikern
 
En flaska för dig som vill att glögg ska smaka glögg.
Med kryddnejlika, kardemumma, kanel, ingefära,
pomerans och smakrikt Cabernet Sauvignon för extra fyllighet.
En glögg fylld av tradition. 75 cl.
 
 
Glögg utan tillsatt socker
En glögg för dig som vill avnjuta en smakrik glögg utan att få i dig så mycket socker.
Tillverkad med klassisk kryddblandning och Cabernet Sauvignon för extra fyllighet.
En glögg där vi inte gjort avkall på smaken – bara sockret! 75 cl.
 
God Jul Glögg
 
Vår God Jul Glögg har en klassisk glöggsmak och är alkoholfri.
Det gör den till en god vinterdryck för såväl barn som vuxna som söker ett alkoholfritt
alternativ. Den alkoholfria glöggen serveras varm, gärna med de klassiska tillbehören
russin och mandel.  För varje såld flaska skänker vi 1 kr till Världens Barn. Vårt mål i år är att
överträffa förra årets rekord på 375 000 kr, så skänk världens alla barn en tanke i jul och hjälp oss hjälpa.
 
Glöggkoncentrat
 
Saturnus glöggkoncentrat är en uppskattad vinterklassiker för både barn och vuxna.
Glögg: Värm en del glöggkoncentrat med två delar vatten.
Vinglögg: Värm en del glöggkoncentrat med två delar rödvin.
Saturnus glöggkoncentrat finns även på 2,5 liters dunk för tillfällen då vännerna är flera.
 
Ja det var några tips, om du inte hunnit handlat glögg,
kanske du vill ha ett recept och göra själv.

 Receptet är typiskt för den glögg vinhandlarna tillredde och buteljerade under 1800-talets slut

och i början av 1900-talet. Receptet finns i Vin & Sprithistoriska Museets samlingar.

 

1 flaska fylligt rött spanskt vin,

3 dl halvsöt sherry

3 1/2 dl cognac,

3 dl socker,

1 vaniljstång,

2 bittermandlar,

1 dl russin,

6–8 kardemummakärnor

 1 kanelstång

 

Ta kärnorna ur kardemummans frökapslar och skär vaniljstången.

Lägg kryddor och russin i 1/2 dl cognac och låt stå och dra övertäckt i två dygn.

Smält sockret i lite kokande vatten. Blanda vin och cognac och tillsätt sockret och

kryddblandningen. Värm glöggen och sila ifrån kryddorna. Om du vill kan du bränna av

blandningen med en tändsticka. Servera glöggen het.

Önskar Dig en fortsatt trevlig kväll!

animerad-snokula.gif
20 Dec 2012