En Hälsning Från .....

 

imagescaa9922t.jpg

 

En hälsning från ett kallt och frostigt Nordanede, -20 grader, men väldigt lite snö. Om man nu jämför med andra ställen runt omkring i Medelpad.  Åker man däremot ut mot kusten till Sundsvall, så blir det helt andra mängder snö! 

imagescaa3223i.jpg

Hörde att gränsen med riklig snömängd går vid Nedansjö! Det är ju inte bara i vårt landskap som det kommit mycket snö. Det har varit kaos på många platser i vårt avlånga land. med rikliga snömängder. I två dagar har solen varit framme, få se hur det blir idag. Det är fortfarande gryningsljus ute, det går inte att avgöra än. Man kan ju hoppas, solljuset gör ju människan gott! 

f.jpg

I dom här kalla tiderna, när fler och fler människor drabbas av influensa, förkylningar, feber och vinterkräksjuka blir också huskurerna alltmer populära. Det har talats om magi, folktro och skrock. Men också om naturliga läkemedel som är betydligt bättre än de som tagits fram i forskningslabben. De gamla kineserna använde sig av akupunktur. Antikens greker sysslade med örter och naturläkemedel. I Sydostasien grundas många huskurer i dag på någon av kryddorna ingefära, chili eller vitlök.

haxa.jpg

Och på sjukvårdsupplysningen tipsar man ofta om huskurer vid lättare åkommor.  Problemet är ju att det inte finns några som helst vetenskapliga bevis för att huskurerna fungerar. Men samtidigt kan de inte göra någon skada. De hjälper ofta och patienten har ju inget att förlora på att testa. Däremot ska man väl alltid fråga sin läkare, om man äter speciell medicin, innan man använder sig av naturläkemedel.

imagescaxe1y8i.jpg

 Många av de svenska huskurerna involverar så enkla ingredienser som potatis, mjölk, honung, blåbär eller vitlök. Och beroende på hur de används så blir resultatet olika. Att äta färska blåbär sätter igång en trög mage, medan kokta blåbär i stället stoppar upp diarré.

 Här är några av de vanligaste huskurerna för att undvika eller bota vinterns vanligaste sjukdomar:

Vinterkräksjuka.

gronsol.png

Svälj åtta hela vitpepparkorn tillsammans med ett halvt glas vatten. Eller ta en hel tesked senap och svälj ner med vatten. Eller varför inte ta en hutt whisky eller annan starksprit? Sägs kunna döda alla sorters främmande bakterier och virus. Har du väl fått skiten, lugna magen med en liter vatten utblandat med sju teskedar strösocker och en halv tesked salt.

vitpeppar.png

Förkylning.

imagesca7llx2u.jpg

Att äta vitlök är alltid bra, förutom möjligen för din närmaste omgivning. Den starka kryddan sägs både vara inflammationshämmande och bakteriedödande och bygger dessutom upp immunförsvaret. I Sydostasien används vitlöken ­också för att hjälpa huden att bli av med finnar. Mosa en vitlök och kleta ut köttet på finnarna. Vid känslig hud är metoden dock inte att rekommendera. Och nej, att lägga en bit färsk vitlök i örat för att bota öroninflammation är inte heller något som rekommenderas av läkarvetenskapen.

imagescant28vn.jpg

Ingefära är annars näst efter vitlöken den vanligaste huskuren mot förkylningar. Mosa eller skala rejält med ingefära och låt det koka upp med vatten. Den ­fräna smaken från ingefärabitarna kan chocka den mest hårdhudade, så ett tips är att sila bort dem innan drycken intages.

 Om förkylningen ändå satt sig kan ingefäran åter användas. En knytnävsstor bit läggs i kokande vatten. Böj sen ­huvudet över kastrullen och andas in ångorna. Får den mest täppta näsan att korka upp. ­Likadant fungerar en rejäl bit riven pepparrot på en smörgås, ­eller en stor gul lök. Skiva löken och andas in de starka ångorna.

 

Halsont.

imagescat53sjh.jpg

 Det smakar pyton, men att gurgla saltvatten lindrar smärtan. Lös upp en tesked salt i ett glas med ljummet vatten och gurgla i halsen. Att dricka coca-cola blandat med salt hjälper också. Men smakar än värre. Honung är desto godare, och funkar också lika bra. Viktigt att tänka på är att honung aldrig får läggas i vatten som är varmare än 75 grader, då förloras många viktiga vitaminer, enzymer och mineraler. Låt vattnet bli ljummet innan honungen tillsätts. En kopp med honungsvatten lindrar förkylning, halsont och hosta. Den vanligaste huskuren för att somna snabbt och gott är varm mjölk med lite honung i.

Magkatarr.

När julstressen sätter in som värst drabbas många av magkatarr, en inflammatorisk retning på magslemhinnan. Ett uråldrigt tips, som faktiskt också finns bland rekommendationerna hos Sjukvårdsupplysningen, är att äta en skiva rå potatis. Det tar bort irritationen och magsmärtorna lindras.

imagescamd5g5z.jpg

Visste Du även att: Tallbarr är synnerligen rik på C-vitamin. Används till exempel i ett fotbad mot förkylning eller i badkaret mot dålig blodcirkulation. Tallbarr är ett av de viktigaste födoämnena under överlevnadskurser i skogen. Äppelcidervinäger är bra som gurgelvatten vid förkylning, tillsammans med honung vid sömnproblem och har många hudvårdande egenskaper. Dämpar aptiten och särskilt suget efter sötsaker. Många klassiska huskurer innehåller äppelcidervinäger, som använts i århundraden världen över.

imagesca8luhnr.jpg

 

Men naturligtvis så hoppas vi ju att man inte drabbas av någon sjuka alls!

Önskar Dig en Härlig Tisdag

evan-mus-med-ljus.gif

4 Dec 2012