Landskapsrätt

 

 

 

Tjälknöl (tjälknul)

tjalknol.jpg

 

Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson på Hundberget

 i Torpshammar i början på 1980-talet. Ragnhild som var gift med en älgjägare,

tänkte göra älgstek. Så hon bad sin man att ta fram köttet ur frysen,

och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken.

Först nästa dag kom Ragnhild hem, förstod direkt vad som hänt,

och hur länge steken legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken,

som förståss var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar.

Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god. 1982  skickade Ragnhild,

in receptet,på den nyupptäckta maträtten, till en utlyst tävling i ICA-kuriren,

där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige.

Tjälknölen vann priset som Medelpads nya landskapsrätt.

Vad jag förstår så finns det många varianter av ingredienser,

och tilllagningssätt, beroende på vad man gillar.

Detta recept hittade jag, när jag letade på internet.

 

Ingredienser

ca 1,5 kg älg- eller nötstek (fryst)

Lag

½ dl salt

1 msk socker

½ liter vatten

1 msk örtkryddor (t.ex. basilika, dragon, rosmarin, timjan)

Tillagning

Sätt ugnen på 80°C och lägg in köttet på ett galler

(sätt gärna en långpanna under gallret så att köttsaften inte,

droppar ner i botten av ugnen). Beräkna stektiden till ca 6½ timme per kilo,

(för en stek på 1,5 kg blir det ca 10 timmar). Vänd steken efter halva tiden,

och stoppa in en köttermometer. Ta ut köttet ur ugnen,

när termometern visar 70 grader. Rör ihop lagen i en liten bunke,

eller plastpåse och lägg i den varma steken. Låt steken ligga i lagen,

och marineras i ca 5 timmar, vänd steken ett par gånger under marineringen.

 

Servering

Servera köttet i tunna skivor, gärna med potatisgratäng.

En smakupplevelse.

 

Kanske Du har ett annat recept, med lite annorlunda ingredienser.

Kanske du vill dela med dig av ditt recept,

så gör det gärna här på bloggen.

//sw

17 Sep 2012