Låter lite spännande med ......

 

 

..... lite annorlunda smaker på knäck, än bara den som man gjort i årtionden nu!

Här delar jag med mig av några annorlunda recept på knäck. Kanske du har

så mycket annat att stå i, kanske till nästa år! Själv ska jag pröva åtminstånde

en annan sort också! Men även den gamla hederliga! 

Kanelknäck!

2 dl. Vispgrädde

2 dl. Ljus Sirap

1,5 dl. Strösocker

2 st. Bitar Kanelstänger

Knäckformar.

*****

1. Koka upp grädde, sirap, strösocker och kanelstänger i en tjockbottnad kastrull.

2. Koka tills smeten är ca 125-130 gr, eller gör kulprovet. Vid den högre

temperaturen blir knäcken hård och lite svårare att fylla i formarna.

Ta upp kanelstängerna.

3. Fyll smeten i formarna. Förvaras svalt!

 

Polkagrisknäck! 

(75 st)

 

 2 dl vispgrädde

 2 dl ljus sirap

 2 dl socker

 1 dl polkagrisar

 4-5 droppar pepparmyntsolja

 2 msk smör

 *****

 Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock,

rör om då och då tills smeten håller kulprovet: häll några droppar

av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.

Koktid ca 15 min i en vid kastrull eller ca 30 min i en kastrull med

mindre botten. Krossa polkagrisarna, hälften i taget, i en mortel.

Rör ner pepparmyntsolja, polkagrisar och smör i smeten.

Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

Lakritsknäck!

(ca. 75 st)

 10 karameller turkisk peppar

 2 dl vispgrädde

 2 dl ljus sirap

 2 dl socker

 2 msk smör

 *****

 Krossa karamellerna fint i en mortel. Blanda grädde, sirap och socker i en tjock-bottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktid 15–30 min. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

 

Chokladknäck! 

(ca. 75 st)

 2 dl Vispgrädde

 2 dl ljus sirap

 2 dl strösocker

 2 msk kakao

 3/4 dl hackad, rostad sötmandel

 2 msk Smör

*****

 Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.

 Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller

kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara

fast till hård. Koktid 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar.

Låt stelna. Förvara i kyl.

 

Knäck i micron!

 

För dig med mikro och snabbt begär av knäck – testa vår goda microknäck!

Recept som är enkelt och som gör att du snabbt kan förse dig med ljuvlig knäck!

 Ingredienser

 1 dl Vispgrädde

 1 dl Strösocker

 1 msk Smör

 10 st Sötmandel

 1 dl Sirap

 *****

 Blanda grädde, sirap, socker i en skål som rymmer minst 1 1/2 liter.

 Ställ in i mikron utan lock på full effekt 9-10 min. Ta ut och testa med termometern som ska

visa 122°. Koka ev ytterligare någon minut. Hacka mandeln och rör ner den och

smöret i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara i kyl.

 

Mormors vanliga knäck!

 

2 dl. Vispgrädde

2 dl. Ljus Sirap

2 dl. Strösocker

2 msk. Smör

0.75 dl Sötmandel

Knäckformar.

*****

                1. Häll alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad gryta.
Låt bubbelkoka på ganska hög, jämn värme.
2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt.

3. Rör då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun.
 
När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.
4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar
 
knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt
formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du
 
lite längre och gör om kulprovet.

5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel.
 
Sänk värmen till låg temperatur.

6. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan
med
och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort
 
som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt. Knäckformarna välter lätt,
 
det blir stadigare om man använder dubbla formar.
 

Kulprovet

Det finns två sätt att kolla om knäcken är klar.

 Det lite mer exakta är att använda en digital termometer och kolla när

knäcken är 122-123 grader (vill man ha hårdare knäck så tar man någon grad till).

 Men för oss som vill köra lite mer old style så använder man sig av kulprovet.

 Det går till så att du häller lite av knäcken i en kopp med iskallt vatten. Rulla knäcken

till en liten boll, om bollen har en bra seghet så är knäcken klar. När knäcken

sedan stelnar så kommer den bli hårdare än vad bollen är, så bollen behöver inte

vara hård, utan den ska som sagt vara seg och ge lite tuggmotstånd.

 

Här är ett recept på goda

Knäck-klubbor!

 2 dl grädde

2 dl socker

2 dl sirap

1 dl mandel (kan uteslutas)

 

Gör strutar av smörpapper och ställ i en skål med socker. Eller rada ut knäckformar

på en plåt som är smord med smör – då är formarna stadiga. Enklast är det att

smörja en pajform med olja och hälla smeten direkt i formen. Klipp lämpliga bitar

då knäcken stelnat. Koka grädde, socker och sirap på medeltemperatur tills

smeten klarar kulprovet (häll lite av smeten i ett glas med vatten.

Då smeten går att rulla till en boll är den klar). Det tar ungefär 40 minuter.

Hacka mandeln och häll i smeten. Rör om och häll smeten i strutarna eller formarna.

Låt stelna i kylen.

 

Ha det så gott och var rädd om dig och varandra ...

och glöm inte vara rädd om tänderna i dessa knäcktider!

snyggvalkommenaterjpg

15 dec 2012

Comments powered by Disqus