Smakrikt!

valkommen-i-rott.png

 

Idag har det varit en så solig och fin dag, här i vårt vackra Nordanede. Det har ju varit

lite kallt, så man undviker hellst skuggan. Har varit ute ett bra tag idag,

och tränat hundarna. Vi njöt verkligen av vädret, så nästippen fick en liten kittling av

solen strålande tentakler. Just nu är klockan 17.30, och termometern visar på  -14 grader.

Jag har precis inmundigat tunnpannkakor med hallonsylt och grädde ...

det var mumsigt idag faktiskt. Själv är jag inte fantast av pannkakor, förutom om

det är långt mellan gångerna.  Men just idag hade jag 3 barnbarn på besök,

och dom älskar mina pannkakor ( farmor/mormors specialare) säger dom.

Då är det förståss klart att jag lagar till specialaren!

I morgon tänkte jag att jag skulle lägga älgbiffar i marinaden nedan,

för att sedan laga denna rätt på fredag! Om du känner dig för att själv pröva

den här rätten, så delar jag med mig av receptet nedan!

 

grillad-algbiff-lyxlagat-460x330.jpg

 

GRILLAD ÄLGBIFF & RÖSTI MED GRAPE- & RÖDVINSSÅS

4 portioner

 

Köttet & såsen

 4 st tjocka biffar älginnanlår á 200g

 1 msk rapsolja

 5 dl rött vin

 4 schalottenlökar

 1 knippe persilja

 1 knippe gräslök

 4 lagerblad

 10 svartpepparkorn

 Salt & nymald svartpeppar

 Socker

 1 dl crème fraiche

 ½ Grapefrukt

 Mörk maizena

 Rösti

 10 Potatisar

 3 gula knipplökar

 2 msk färsk, hackad persilja

 4 dl Västerbottenost

 Smör

 Salt & peppar

Marinera biffarna i olja, vin, finhackad schalottenlök, hackad persilja och gräslök,

lagerblad, krossade pepparkorn och salt. Lägg svalt över natten.

 

Sätt ugnen på 150°C.

 

Skala potatisarna och riv dem grovt. Riv även knipplöken fint.

Blanda samman potatis, riven ost, lök, salt, peppar och persilja.

Hetta upp smör i en stor stekpanna och stek potatisblandningen under omrörning

i ca 10 minuter. Platta till kakan lätt och stek ca 5 minuter på varje sida under lock.

Ställ sedan hela stekpannan med lock i ugnens nedre del.

Lägg köttet i en kastrull, häll över marinaden och ge det hela ett hastigt uppkok.

Ta upp biffarna och halstra dem i en het grillpanna. Lägg biffarna i en ugnsform

och baka klart i ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt marinaden koka vidare. Salta och peppra en aning och strö över en nypa socker.

Sjud i ca fem minuter. Sila såsen och rör ner 1 dl crème fraiche. Pressa över

en halv grapefrukt och red sedan av med mörk maizena. Koka upp

och sänk sedan värmen. Smaka av med salt, peppar och socker.

Servera de grillade biffarna med den goda röstin, gärna lite krispiga,

vackra primörer och ringla över lite grapedoftande rödvinssås.

 

fff.png

Nu ska jag spela familjespelet labyrint, med barnbarnen ...

som sitter redo här bredvid. Önskar dig en trevlig onsdags kväll.

Var rädd om dig och varandra! 

 

snyggvalkommenater.jpg

20 feb 2013

Comments powered by Disqus