Idag har det varit en så solig och fin dag, här i vårt vackra Nordanede. Det har ju varit
lite kallt, så man undviker hellst skuggan. Har varit ute ett bra tag idag,
och tränat hundarna. Vi njöt verkligen av vädret, så nästippen fick en liten kittling av
solen strålande tentakler. Just nu är klockan 17.30, och termometern visar på -14 grader.
Jag har precis inmundigat tunnpannkakor med hallonsylt och grädde ...
det var mumsigt idag faktiskt. Själv är jag inte fantast av pannkakor, förutom om
det är långt mellan gångerna. Men just idag hade jag 3 barnbarn på besök,
och dom älskar mina pannkakor ( farmor/mormors specialare) säger dom.
Då är det förståss klart att jag lagar till specialaren!
I morgon tänkte jag att jag skulle lägga älgbiffar i marinaden nedan,
för att sedan laga denna rätt på fredag! Om du känner dig för att själv pröva
den här rätten, så delar jag med mig av receptet nedan!
GRILLAD ÄLGBIFF & RÖSTI MED GRAPE- & RÖDVINSSÅS
4 portioner
Köttet & såsen
4 st tjocka biffar älginnanlår á 200g
1 msk rapsolja
5 dl rött vin
4 schalottenlökar
1 knippe persilja
1 knippe gräslök
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
Salt & nymald svartpeppar
Socker
1 dl crème fraiche
½ Grapefrukt
Mörk maizena
Rösti
10 Potatisar
3 gula knipplökar
2 msk färsk, hackad persilja
4 dl Västerbottenost
Smör
Salt & peppar
Marinera biffarna i olja, vin, finhackad schalottenlök, hackad persilja och gräslök,
lagerblad, krossade pepparkorn och salt. Lägg svalt över natten.
Sätt ugnen på 150°C.
Skala potatisarna och riv dem grovt. Riv även knipplöken fint.
Blanda samman potatis, riven ost, lök, salt, peppar och persilja.
Hetta upp smör i en stor stekpanna och stek potatisblandningen under omrörning
i ca 10 minuter. Platta till kakan lätt och stek ca 5 minuter på varje sida under lock.
Ställ sedan hela stekpannan med lock i ugnens nedre del.
Lägg köttet i en kastrull, häll över marinaden och ge det hela ett hastigt uppkok.
Ta upp biffarna och halstra dem i en het grillpanna. Lägg biffarna i en ugnsform
och baka klart i ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt marinaden koka vidare. Salta och peppra en aning och strö över en nypa socker.
Sjud i ca fem minuter. Sila såsen och rör ner 1 dl crème fraiche. Pressa över
en halv grapefrukt och red sedan av med mörk maizena. Koka upp
och sänk sedan värmen. Smaka av med salt, peppar och socker.
Servera de grillade biffarna med den goda röstin, gärna lite krispiga,
vackra primörer och ringla över lite grapedoftande rödvinssås.
Nu ska jag spela familjespelet labyrint, med barnbarnen ...
som sitter redo här bredvid. Önskar dig en trevlig onsdags kväll.
Var rädd om dig och varandra!