Här kommer en liten tisdags-hälsning från ett lite mildare Nordanede,
-5 grader ganska så mulet. Just nu snöar det inte, men det har det gjort i flera dagar.
Så ganska mycket snö har vi fått! Hoppas du haft en riktigt mysig helg, samt att du
fått en bra start på veckan! Naturligtvis också att du mår bra och har sluppit
influensorna som härjar runt lite varstans!
Fettisdagen är här till mångas glädje, det är dagen med stort D, för dom som älskar
semlor. Så i dag är det dags, oavsett vad man väljer att kalla den gräddfyllda bullen,
det är idag den ska ätas, om man är traditionalist. Tror nog att många har "fuskat" ,
bland annat jag. Vart bjuden i helgen, ville då inte tacka nej, till detta goda bakverk.
Fettisdagsbulle.
Fettisdagen fick sitt namn av den feta mat som man passade på att äta dagen
innan fastan började. Detta var sista chansen på fyrtio dagar att vräka i sig
godsaker som grädd- och mandelmassfyllda bullar. För en skåning kan ordet
fettisdagsbulle kännas främmande. I Skåne åt man nämligen länge de fyllda
bullarna på måndagen, som kallades Bullamåndag.
Hetvägg.
Vetebullarna som användes på fettisdagen var ursprungligen försedda med kilformiga
uddar, viggar. De åts varma runt om i Europa, ibland med varm mjölk. Så blev det
Hetweggen på tyska, hedevig på danska, heitevegg på norska och hetvägg på svenska.
Minns när jag själv gick i lågstadiet, då gick man även i skolan halva lördagen!
Då serverades semlan med varm mjölk i en djup tallrik, hetvägg! Jag som inte
gillade mjölk, speciellt inte varm, men mattanterna var så stränga, så man var
tvungen att äta upp! Idag äter jag semlan, utan den varma mjölken!
Fetvägg.
Detta är ett drygt tvåhundraårigt ordvitseri, kanske för att betona hälsoriskerna med
rätten. Alla visste ju att kung Adolf Fredrik åt ihjäl sig på hetvägg 1771. Men han åt mer än
så, berättade skalden Johan Gabriel Oxenstierna efteråt: till exempel surkål, kött,
rovor, hummer,kaviar, böckling och rejäla mängder champagne.
Hetväggen var bara sista spiken i kistan.
Semla.
Det latinska ordet simila betyder fint vetemjöl. Semlan var ursprungligen helt enkelt
en vetebulle. Till exempel en sådan man fyllde och åt på fettisdagen.
Temla.
När författaren Åke Holmberg satte den semleälskande privatdetektiven Sture Svensson
till världen 1948 förlade han inte bara hans kontor inom bekvämt gångavstånd från
Konditori Rosa på Drottninggatan i Stockholm. Han försåg dessutom sin romanhjälte
med ett läspande tal. Därför kilar Ture Sventon ofta in på Rota och får sig några temlor.
Temlan är Sveriges mest berömda litterära bakverk. Det är Sventons förtjänst att vi äter
temlor nästan året runt numera, hävdar sällskapet Ture Sventons vänner.
Var rädd om Dig och Varandra!